Wednesday, 26 April 2017

Harga Emas Semasa dalam 60 Hari



----------------------------------------------
Nizam / Wasap 0136408906
Introducer PG Code : PG005353
PublicGold Dealer
----------------------------------------------

Monday, 17 April 2017

3 Posisi Pembeli Emas Fizikal


​----------------------------------------------
Nizam / 0136408906
Introducer PG Code : PG005353
PublicGold Dealer
----------------------------------------------
Boleh beli mengikut kaedah  full payment atau kaedah - EPP atau kaedah GAP.
Beli ikut kemampuan masing-masing.
Belian yang bukan menghabiskan duit anda tapi belian yang mengandakan wang anda.

Yang menunggu terus menunggu.
Yang mengkaji, teruskan kajian. Harga terus melonjak naik.

Senang kalau nak beli terus -register kat sini -----> http://bit.ly/2jhuvUC

Tuesday, 11 April 2017

Rakyat Malaysia memang mengalami kebocoran wang

Ternyata kenyataan ini benar.  Duit memang senang bocor kalau tidak pandai jaga. Kalau tidak disimpan dalam akaun, kena simpan di tempat yang susah dikeluarkan.

Simpan emas adalah salah satu dari cara untuk mengelak kebocoran.

Sahabat saya mengendalikan servis part time pada hujung minggu, setiap minggu beliau dapat menukarkan pendapatan part time kepada 1 gram emas.

Memamg hebat, sebulan dah ada 4 gram emas. Kalau setahun, dah 48 gram.

Wah berbaloi tu sangat.

Tak percaya tengok artikel ini.



Saturday, 8 April 2017

Saya beli EMAS sebagai Forgotten Saving

Ramai orang senang mengalami kebocoran wang apabila duit ada ditangan.

Ramai buat part time dan dapat income bagus tapi still bocor.

At the end of the day, duit tu tak tahu kemana pergi nya.

Memang problem kan. Duit panas kata orang.

Satu hal lagi kalau duit ada di tangan atau di akaun ATM, maka memang gatallah tangan untuk keluar dan shopping.

Mula ingat window shopping tetapi akhir memang shopping sakan.

Shopping mall pulak, tumbuh bagai cendawan di area Klang Valley.

Tak pi Pavilion kat KL, pi IOI City Mall kat Putrajaya.  Memang kelas shopping kat sini.

Tapi yang tak enaknya, duit memang bocor la.

Cabaran paling besar seseorang dalam membina kekayaan ialah melawan nafsu suka berbelanja.

Sememang fitrah manusia memang suka berbelanja. Ini memang tidak boleh dinafikan.

Masalah kebocoran wang (belanja berlebihan) akan berlaku bila ia tidak dikawal sebaiknya.

Cara terbaik untuk mengelak dari perkara ini berlaku, seseorang tu perlu ada akaun simpanan yang mudah dilupakan. (forgotten saving)

Tapi kebanyakkannya tiada akaun simpanan yang boleh dilupakan, sebaliknya buat-buat LUPA untuk menyimpan.

Kaedah lain untuk elak kebocoran wang ialah dengan tukarkan duit jadi emas.

Emas dapat elak nafsu berbelanja sebab bila dah tukar jadi emas perasaan sayang untuk jual semula akan timbul dan seronok kumpul banyak-banyak.

Tak caya, cuba dulu walaupun segram untuk merasai feel dia..  Cuba save segram dulu sebulan. Lama-lama jadi geram nak saving banyak-banyak.

Memang syok ada emas, lain macam sikit daripada ada saving yang senang bocor.

----------------------------------------------
Nizam / 0136408906
Introducer PG Code : PG005353
PublicGold Dealer
----------------------------------------------

Senang kalau nak beli terus -register kat sini http://bit.ly/2jhuvUC


Thursday, 6 April 2017

Emas Reserve Negara Vs Reserve Keluarga


​Mulakan Hari ini dengan 1 gram, anda lebih menghampiri 1kilogram berbanding semalam

----------------------------------------------
Nizam / 0136408906
Introducer PG Code : PG005353
PublicGold Dealer
----------------------------------------------


Wednesday, 5 April 2017

Buat Simpanan EMAS dengan GAP

Bagi yang nak buat simpanan tapi bajet ciput boleh mula dengan simpan emas fizikal, mula kan dengan Gold Accumulation Program (GAP) di Public Gold.
Apa itu GAP?

​Satu inisiatif Public gold untuk mereka yang nak mulakan simpanan emas pada harga jimat. Terutamanya mereka yang ada bajet kecil, anda boleh mula simpan emas walaupun sekecil 1gram.
Dengan GAP anda akan dapat:
# beli emas harga rendah/murah/jimat.
# emas ketulinan 999.9, bertaraf LBMA serta tiada sebarang GST.
# nak simpan di public gold percuma pom boleh
# nak withdraw emas anda bila bila masa pun boleh.
# nak buat akaun bersama pom boleh ( ibu bapa & anak )
# nak beli dinar,jongkong emas dgn jimat, beli menggunakan GAP.
# boleh ambil emas anda mana mana cawangan Public gold seluruh malaysia.
===========================
Jom wasap dengan saya laju laju.
----------------------------------------------
Nizam / 0136408906
Introducer PG Code : PG005353
PublicGold Dealer
----------------------------------------------
Beli ikut kemampuan masing-masing. Belian yang bukan menghabiskan duit anda tapi belian yang mengandakan wang anda.
Yang menunggu terus menunggu. Yang mengkaji, teruskan kajian.
Harga terus melonjak naik.

Adakah Emas kalis INFLASI

BENARKAH EMAS KALIS INFLASI?

Emas dikatakan aset kalis inflasi.

Inflasi maksudnya kuasa beli duit kita makin susut. Kalau inflasi 5%, maksudnya kuasa beli duit susut 5% berbanding tahun sebelumnya.


​Kalau simpan duit dalam akaun Tabung Haji dan kita mendapat dividen 5%, maksudnya nombor dalam akaun bertambah tapi hakikatnya kekayaan kita tak bertambah. Kalau kenaikan gaji tak sampai 5%, maksudnya kita lebih miskin dari tahun sebelumnya walaupun `nombor` gaji kita telahpun bertambah.

Kita perlu bayar duit 5% lebih banyak untuk dapatkan barang yang sama berbanding tahun sebelumnya.

Benarkah Emas Kali Inflasi?

Tentang "kalis inflasi" ini, pakar-pakar berbeza pendapat.

Walaupun ada yang berpendapat emas adalah aset yang hanya kalis hiperinflasi, bukan kalis inflasi. Tetapi saya berpegang kepada pendapat yang mengatakan emas memang aset yang kalis inflasi.

Mereka yang berpendapat emas bukan kalis inflasi atas perbandingan pergerakan harga emas dunia berdasarkan wang kertas US Dollar sedangkan inflasi wujud sebab duit kertas tiada nilai sebenar. Nilainya berubah-ubah berdasarkan;

berapa banyak mata wang itu dikeluarkan / dicetak (money supply)jumlah permintaan terhadap sesuatu mata wang

Harga Barang Pasti Naik

Jadi secara asasnya, kenaikan harga barang dalam jangka panjang adalah satu kepastian, bukan disebabkan faktor "permintaan dan penawaran" kepada barangan itu sendiri, tetapi sebab nilai duit kertas yang sentiasa merosot. Duit kertas itu sendiri gagal memenuhi fungsi sebenar duit sebab;

ia tidak mampu menyimpan nilaiia tidak mampu menjadi unit pengukur sebab nilainya berubah-ubahia gagal menjadi medium transaksi yang adil sebab nilainya yang berubah-ubah itu.

Tetapi berbeza dengan emas. Nilai emas dipegang kukuh oleh berat dan ketulenannya sendiri. Simpanlah beribu tahun sekalipun, nilainya kekal.

Nisbah 1 Dinar Seekor Kambing

Sebagai contoh nisbah 1 ekor kambing dan 1 dinar (emas 4.25 gram) boleh dikatakan kekal sejak 1400 tahun dulu sampai sekarang. Dengan emas 1 dinar hari ini, kita masih mampu membeli seekor kambing. Walaupun kambing ada banyak jenis dan saiznya, tapi 1 dinar itu masih munasabah ditukarkan dengan seekor kambing.

Jadi dalam situasi ini, berapa peratuskah kadar inflasi (kenaikan harga kambing) sejak 1400 tahun dulu berbanding emas (kalau emas dijadikan unit pengukur nilai)?

Jawabnya ialah 0%.

Kredit : Zulkifli

----------------------------------------------
Nizam / 0136408906
Introducer PG Code : PG005353
PublicGold Dealer
----------------------------------------------

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...